Επικίνδυνος ιός κρυπτογραφεί τα αρχεία στους υπολογιστές!

Τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε και εξαπλώνεται στο διαδίκτυο ένας καινούριος ιός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα αρχεία και τις πληροφορίες που αποθηκεύονται στον υπολογιστή σας. Ο ιός αυτός με όνομα WannaCry είναι τύπου ransomware διαδίδεται με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω μολυσμένων ιστοσελίδων.
O ιός όταν ενεργοποιηθεί  κρυπτογραφεί  τα αρχεία του υπολογιστή σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ !
Μην ανοίγετε ποτέ συνημμένα και μην ακολουθείτε συνδέσμους, αν  δεν είστε σίγουροι για τον αποστολέα και αν το θέμα του μηνύματος δεν σχετίζεται με τα θέματα, για τα οποία αλληλογραφείτε με τον αποστολέα.

Για την προστασία σας συνιστούμε τα ακόλουθα:
1. Όταν λαμβάνετε μηνύματα αλληλογραφίας θα πρέπει να  είστε πολύ προσεκτικοί:

  • Μην ανοίγετε ποτέ συνημμένα, αν  δεν είστε σίγουροι για τον αποστολέα και αν το θέμα του μηνύματος δεν σχετίζεται με τα θέματα, για τα οποία αλληλογραφείτε με τον αποστολέα.
  • Θα πρέπει να εξετάζετε προσεκτικά το περιεχόμενο των μηνυμάτων ακόμη και αν φαίνεται να προέρχονται από γνωστούς αποστολείς.
  • Ελέγχετε αν στο κείμενο υπάρχουν ορθογραφικά ή συντακτικά σφάλματα.  Κάτι τέτοιο θα πρέπει να σας βάζει σε υποψίες για την εγκυρότητα του μηνύματος.
  • Προσοχή στους συνδέσμους που σας υποδεικνύει να ακολουθήσετε κάποιο μήνυμα. Κάποιοι σύνδεσμοι μπορεί να οδηγήσουν στην εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει θέματα ασφαλείας με τον υπολογιστή σας ή τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε.
  • Διαγράφετε χωρίς να ανοίγετε άχρηστα μηνύματα e-mail.  Δεν θα πρέπει να ανοίγετε   μηνύματα από άγνωστο αποστολέα ή και φαινομενικά γνωστό, αν το θέμα του μηνύματος (Subject)   δεν ταιριάζει με τη συνήθη επικοινωνία, που έχετε με τον εμφανιζόμενο αποστολέα.

2. Διατηρείτε  πάντα ένα πρόσφατο πλήρες αντίγραφο των αρχείων του υπολογιστή σας σε ένα εξωτερικό μέσο, όπως εξωτερικός δίσκος, DVD, USB stick. Το μέσο αυτό θα πρέπει να αποσυνδέεται από τον υπολογιστή σας  όταν ολοκληρώσετε την αντιγραφή των αρχείων σε αυτό και να διατηρείται σε ασφαλές μέρος.

3. Βεβαιωθείτε ότι το λειτουργικό σύστημα του  υπολογιστή  σας και το πρόγραμμα προστασίας από τους ιούς είναι ενημερωμένα, μέσω της διαδικασίας ενημέρωσης από τον κατασκευαστή τους (live update).

4. Aν χρησιμοποιείτε Windows XP δείτε την ιστοσελίδα της Microsoft  https://www.microsoft.com/el-GR/download/details.aspx?id=55245   όπου υπάρχουν σύνδεσμοι για ενημερώσεις. Η αυτόματη ενημέρωση (Windows  Update) δεν λειτουργεί   για λειτουργικά συστήματα Windows XP.

5. Απενεργοποιείστε τις μακροεντολές (macros) στο Microsoft Office (Word, Excel ) από τις επιλογές των προγραμμάτων αυτών.

6. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκατεστημένο και ενεργό λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus) στον υπολογιστή σας, το οποίο ενημερώνεται (live update) για τους νέους ιούς από τον κατασκευαστή του.

7. Διατηρείτε το πρόγραμμα πλοήγησης ιστοσελίδων (Internet Explorer, Mozilla, Chrome, Opera, MAC Safari κ.α.) που χρησιμοποιείτε ενημερωμένο. Καλό είναι να έχετε πάντα την τελευταία σταθερή έκδοση) γιατί ενδεχομένως παλαιότερες εκδόσεις να είναι ευάλωτες σε προσπάθειες παραπλάνησης, πχ με ψεύτικες διευθύνσεις ιστοσελίδων (spoofed URLs).

Δείτε σχετικά:
Τις οδηγίες της Microsoft για λειτουργικά συστήματα Windows https://blogs.technet.microsoft.com/msrc/2017/05/12/customer-guidance-for-wannacrypt-attacks/ όπου υπάρχουν σύνδεσμοι για ενημερώσεις  και για λειτουργικά συστήματα  Windows  XP για τα οποία δεν λειτουργεί η αυτόματη ενημέρωση.

Γενικότερα σας συνιστούμε να:

  • Διαγράφετε τα άχρηστα μηνύματα e-mail χωρίς να τα ανοίγετε.
  • Μην απαντάτε ποτέ σε παραπλανητικά  μηνύματα και γενικά μηνύματα spam.
  • Σκεφθείτε προσεκτικά πριν ανοίξετε συνημμένα αρχεία και πριν κάνετε κλικ σε συνδέσμους που περιέχονται σε μηνύματα e-mail ή άμεσα μηνύματα.
  • Μην προωθείτε αλυσιδωτά μηνύματα e-mail.
  • Μην αγοράζετε τίποτε και μην συνεισφέρετε σε εράνους που προωθούνται μέσω μηνυμάτων spam.

Απο το

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών